Podprogram 2018 - podsumowanie
Caritas Diecezji Koszalińsko – Kołobrzeskiej w czerwcu 2018 roku zakończył realizację Podprogramu 2018 w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020.Pomoc żywnościową otrzymać mogły osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji, np. dotknięte ubóstwem, sieroctwem, bezdomnością, niepełnosprawnością, długotrwałą lub ciężką chorobą i uzyskujące dochód nieprzekraczający 1 402 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej i 1 056 zł w przypadku osoby w rodzinie (dochód nieprzekraczający 200% kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej).
Osoby najbardziej potrzebujące otrzymywały cukier, miód, mleko, ser, ryż, makaron, kaszę, olej rzepakowy, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy, pasztet, szynkę wieprzową, szynkę drobiową, kabanosy wieprzowe, filet z makreli, gołąbki w sosie pomidorowym, fasolę białą, groszek z marchewką, buraczki oraz herbatniki.
W ramach realizacji Podprogramu 2018:
- zaangażowanych było 21 Organizacji Partnerskich Lokalnych;
- żywność odebrało 8000 osób potrzebujących;
- wydano osobom potrzebującym blisko 394 tony żywności o łącznej wartości 1 963 260,40 zł;
- wydano osobom potrzebującym 41843 paczki żywnościowe;
- wydano osobom potrzebującym 14274 posiłki;
- przeprowadzono, w ramach działań ze środków towarzyszących, 53 warsztaty dla 1131 uczestników.
Działania towarzyszące realizowane przez Caritas prowadziły do nabycia przez uczestników działań samodzielności i kompetencji w zakresie umiejętności prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te były realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności.